Köpevillkor

Xpress Byggtjänst Sweden AB organisationsnummer 559246-3300, benämns vidare i texten som: Xpressbygg).
* Vi vill göra dig uppmärksam på att beställning hos Xpressbygg är att betrakta som ett godkännande av samtliga nedan köpvillkor och garantiutfästelser.

Betalning
Vi erbjuder dig som kund att betala via vår egen faktura i så fall sedvanlig kreditupplysning görs, vilket kan innebära att vi kan komma att kräva förskottsbetalning. Fakturan skickas separat till registrerad fakturaadress efter det att leveransen lämnat vårt lager och ska vara betald senast 10 dagar efter fakturadatum. Vid betalning efter förfallodagen debiteras dröjsmålsränta med 1,5% per månad. Påminnelseavgift debiteras med 60 kr.

Klarna
I samarbete med Klarna kan Xpressbygg erbjuda dig som kund flera betalmetoder. Oavsett betalsätt hanteras alla betalningar av Klarna och du väljer mellan fakturabetalning, delbetalning, kortbetalning eller direktbetalning. Betalinformation mejlas ut av Klarna i samband med att din beställning skickas från vårt lager.
Klarna använder säkerhetslösningen 3D-secure vid kortbetalningar.
Mer information och fullständiga villkor om Klarnas betalsätt hittar du här på Klarna websida!

Förskottsbetalning
Om du av någon anledning inte vill uppge ditt personnummer går det även bra att förskottsbetala. Kontakta någon av våra säljare om detta skulle vara aktuellt. 

Personuppgifter
Xpressbygg behandlar personuppgifter konfidentiellt och använder dem endast vid kreditbedömning och kontakter med dig som kund. Vi följer riktlinjerna i GDPR.

Leveransvillkor – Leveranstider
Lagervaror skickas normalt inom 3-7 arbetsdagar.  Leveranstid för lagervaror är ca 7 arbetsdagar, för nyproduktion leveranstid är ca 3-5 veckor.
Därefter behöver transportören upp till en vecka för att leverera din order. Under högsäsong kan leveranstiden bli något längre. Du får alltid beräknad leveransvecka på din orderbekräftelse.

Expeditionsavgift
På samtliga ordrar tillkommer expeditionsavgift för bl.a. hantering, packning, emballage, etiketter, fraktbokning, faktura och administrativt arbete. Expeditionsavgiften står i relation till ordervärdet. Upp till 999:- 39: – 1000:- till 3.999:- 99: – 4000:- eller mer 199: –

Lastbilsleveranser
Större varor levereras med lastbil till din tomtgräns. På din orderbekräftelse står din beräknade leveransvecka. Leveransdag bestäms av vår transportör och är inget Xpressbygg kan påverka. Transportören leveransaviserar dig med ett tidsintervall för lossning, senast dagen före leverans, på ditt angivna telefonnummer eller e-postadress. Aviseringar sker mån-fre kl 07.00-20.00. Leverans sker normalt dagtid på vardagar, under högsäsong förekommer även leverans på kvällar och helgdagar.

Viktigt! Det är ditt ansvar att du lämnat korrekta kontaktuppgifter, är nåbar och kan ta emot leveransen under angiven beräknad leveransvecka och att lastbilen kommer fram. I annat fall tillkommer ombokningskostnad på 1.000 SKR.
Förbered fri väg så varorna kan lossas på platsen. Är du osäker på framkomligheten på lossningsplatsen – ta upp det med  Xpressbygg senast två dagar efter ordertillfället.
Ansvaret vilar på dig att lastbilen har farbar väg ända till lossningsplatsen. Möjligheten finns också att möta upp vid farbar lossningsplats för att få varorna levererade till eget transportmedel – utan extra kostnad.
Vid behov av specialbil/-transport kommer denna kostnad i sin helhet debiteras dig som kund.
Kostnaden beräknas av Xprssbygg och delges dig innan orderläggning.

Leveransförseningar
På grund av omständigheter vi inte råder över (produktionsbeläggning hos underleverantörer, transportkonflikter, olyckor, strejker etc) tillsammans med stort tryck under högsäsong – händer det ibland att leveranser blir försenade. Enligt lag har vi rätt att skicka ersättningsvaror om något saknas, är felaktigt eller skadat. Om du ska boka hantverkare för montering rekommenderar vi att du bokar in dem först efter du erhållit en komplett leverans. Detta för att undvika risken att drabbas av extra kostnader – till exempel om hantverkaren debiterar dig för sen av-/ombokning. Skulle din kompletta leverans bli försenad (i förhållande till beräknad leveransvecka) tillämpar vi en på förhand bestämd tariff för prisavdrag avseende leveransförsening – utöver vad Konsumentlagen föreskriver, enligt nedan:
– Enveckas försening medför ingen kompensation i form av prisavdrag.
– Två till tre veckors försening medför 1% av ordervärdet i prisavdrag.
– Fyra veckor eller mer, medför 2% av ordervärdet i prisavdrag. Vid delade leveranser, kompletteringsleveranser eller vid restorderleveranser sker inget prisavdrag. Leverans till öar Vid leverans till ö utan fast förbindelse levererar vi till markplan vid avgående kajplats. Trafikverkets färjor räknas som fast förbindelse. Vissa färjebolag har som krav att godset måste vara sjöemballerat, vi kan göra detta åt dig till en fast kostnad om 995:-.

Paket
Beställningar med maxlängd 1,5 m levereras till ett utlämningsställe för PostNord – nära din leveransadress. Du får avisering via SMS, e-post eller brev när din beställning finns att hämta.
Beställningen skall hämtas av den person som står angiven på ordern, inom 7 dagar. Vid mindre skymmande beställningar förbehåller vi oss rätten att leverera sändningen som som brev direkt till din brevlåda istället för till ditt valda ombud.

Godsmottagning
Mottagaren skall kunna legitimera sig och vara myndig. Mottagaren skall vara behjälplig vid lossning av leveransen och bistå chauffören i detta arbete.
Kontrollera godset tillsammans med chauffören så allt är oskadat och att kolliantalet stämmer med fraktsedeln/handdatorn.
Synliga skador och saknade kollin skall noteras direkt på fraktsedeln/handdatorn innan godset kvitteras och anmäls därefter snarast på Kundservice via xpressbygg.se.
Dolda skador som inte kan konstateras vid godsmottagandet, anmäls senast inom 7 dagar via Kundservice på xpressbygg.se. Det är därför viktigt att du emballerar av och inspekterar alla dina produkter noggrant direkt efter att leveransen utförts.
Dokumentera alltid skadorna med foto och bifoga dem i din reklamation. Spara alltid det skadade godset tills Xpressbygg har bedömt ärendet. Om du gjort en överenskommelse med transportören att godset får levereras utan mottagningskvittens övergår ansvaret för varorna på dig så fort leverans har skett.


Öppet köp

Våra varor betraktas som Kundunika varor därför omfattas inte  av Öppet köp lagen.

Avbeställning
Som kund hos Xpressbygg har du alltid rätt att avbeställa en vara innan den har påbörjat producerats, men Xpressbygg har rätt till ersättning för alla kostnader som uppkommit innan varan avbeställdes. Vid avbeställning innan varorna ens börjats produceras, debiteras du de faktiskt nedlagda kostnaderna för din order innan avbeställningstillfället. Datum för produktionsstart  som underlag till avbeställning anges skriftligt i vårt orderekännande

Ångrat köp
Du som handlar hos oss på Xpressbygg har lagstadgad ångerrätt efter det att varan levererats.
Om du utnyttjar din ångerrätt får du självklart titta på och undersöka varan.
Tänk då på att hantera varan varsamt och endast i den utsträckning som är nödvändig för att fastställa varans art, egenskaper och funktion.
Om du hanterat varan utöver vad som är tillåtet är du ansvarig för varans minskade värde.
Vid återbetalning har vi rätt att göra avdrag för den värdeminskning som uppkommit.
Vill du ångra ditt köp måste du meddela oss detta inom 14 dagar från det att du mottagit din vara.
Vid delleverans börjar ångerfristen löpa först från det att du mottagit den sista varan.
Du kan, om du vill, använda konsumentverkets ångerblankett. Det räcker att du skickat meddelandet inom ångerfristen.
Vid ångrat köp är det du som står för returfrakten och måste återsända varan till Xpressbygg inom 14 dagar från att du meddelat att du vill ångra ditt köp.
Returer återsändes till Xpressbygg.
Eftersom Xpressbygg varor ofta är stora/tunga innebär det en hög kostnad för dig som kund att returnera ett ångrat köp.

*** Vi ber dig notera att det inte betraktas som ett utnyttjande av ångerrätten att inte hämta ut ett paket eller att inte ta emot en leverans.
Att inte hämta ut eller ta emot ett paket/en leverans innebär alltid att en extrakostnad tas ut av dig som kund. För lastbilsleveranser är denna kostnad 2.000:- och för paketleveranser 500:-.

– Beställningsvaror (kundunika varor)

Ångerrätt gäller dock inte för måttbeställda och specialanpassade varor exempelvis specialtillverkade uterum, måttanpassade skjutpartier eller kapad limträstomme med mera.
Vid beställning hos Xpressbygg får du alltid ett ordererkännande så du kan kontrollera att allt blivit rätt.
Ibland behöver du signera och returnera ordererkännandet innan dina produkter tillverkas. Du måste inom 24 timmar anmäla att det godkända ordererkännandet är felaktigt eller om du vill ändra något. Om varan avbeställs inom 24 timmar utgår ingen extra kostnad.
Efter de 24 timmarna har du dock alltid rätt att avbeställa din order innan den levererats till dig, men  du debiteras då för alla av Xpressbygg nedlagda kostnader (material, arbete, fraktkostnader etc).

  • Ångrat köp är ej tillämpligt på beställningsvaror (kundunika varor).
  • Dvs köpet kan inte ångras efter det att varorna levererats till dig.

Reklamationsrätt
Xpressbygg tillämpar Konsumentköplagen vilket ger dig rätt att reklamera en vara inom 3 år, räknat från godkänt besiktningsdatum.

Förutsättningen är att du måste kunna styrka att felet fanns vid köptillfället.
Bedömning av reklamationsärenden görs bl a enligt branschstandard SS-EN 12150-2 termiskt härdat säkerhetsglas, SS-EN 1279 isolerglas, GSB AL 631 Qualicoat avseende lackerade aluminiumprofiler, SS-EN 390 limträ.

Om Xpressbygg har motsatt sig ditt krav kan du som konsument ha rätt att få tvisten prövad av Allmänna Reklamationsnämnden www.arn.se. Vid eventuell tvist följer vi alltid ARN:s beslut. Om du upptäcker ett fel på din produkt måste du meddela oss vad som är fel på varan inom skälig tid efter att felet upptäcktes. Reklamation inom två månader från det att felet upptäcktes är alltid i skälig tid. Vill du reklamera din produkt kan du göra detta via våra kontaktuppgifter. Om Xpressbygg har motsatt sig ditt krav kan du som konsument ha rätt att få tvisten prövad av Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för prövning: ARN, Box 174, 101 23 Stockholm alternativt http://www.arn.se/. Vid eventuell tvist medverkar vi i tvistlösningsförandet och följer ARN:s rekommendationer. För alternativ tvistlösning online inom EU-länder finns även EU-kommissionens plattform, ec.europa.eu. Klicka här för att komma till Europeiska kommissionens webbplats för tvistlösning på nätet: http://ec.europa.eu/consumers/odr/ Garantier Garantiåtaganden gäller ej då monteringsanvisning/skötselråd ej följts. Xpressbygg ersätter ej uppkomna kostnader för felaktig montering; eventuell demontering, eventuella följdskador, transport, arbetslön mm. Xpressbygg garantiåtaganden gäller ej heller för fel orsakade av köparen eller av denne anlitad person. Vid skador orsakade av väderfenomen – kontakta snarast ditt försäkringsbolag.

Uterum garantier
Allmänt – Xpressbygg lämnar inga garantier för vind- & vattentäthet avseende skjutpartier/fönster/fasta fönster i  angivna produktserier. Likaså lämnas inga garantier på absolut kondensfria glaspartier och tak. Avsaknad av tillräcklig ventilation, snabba temperaturskiften, fuktavgivande objekt såsom växter, betongplatta, fuktig mark etc kan ge kondens.

Vid beställning genom vår online 3D guide  tas ingen hänsyn till snöfickor och/eller befintlig byggnadsstorlek eller byggnads egenskaper.

Vi rekommenderar att alltid anlita fackman som löser anslutning och plåtning mot fasad och grund för maximal täthet. Våra produkter ska alltid kompletteras med fullständig anslutning mot vägg och grund.
Xpressbygg ersätter inte uppkomna kostnader pga felaktig montering; eventuell demontering, eventuella följdskador, transport, arbetslön mm.
Xpressbygg garantiåtaganden gäller ej heller för fel orsakade av köparen eller av denne anlitad person. Garantiåtaganden gäller ej då monteringsanvisning/skötselråd ej följts.
Viktigt är att allt byggmaterial, inredning och utrustning är avsett för utomhusklimat.
Xpressbygg rekommenderar aldrig spontade golv eller sugande trämaterial som tex spånskivor i våra uterumskonstruktioner.
Tänk på att alltid anmäla till ditt försäkringsbolag att du byggt uterum.
Vid skador orsakade av väderfenomen – kontakta snarast ditt försäkringsbolag.

Glaspartier  garanti – 5 års garanti mot bearbetnings- och materialfel.
Garantin gäller även glas avseende fabrikationsfel (vi följer Planglasföreningens föreskrifter). Garantin omfattar ej fel orsakade av onormalt slitage. 5-årig garanti mot punkterad glaskassett på våra isolerglas. Garantin gäller ej vid krackelerade glas. Isolertak – 10 års garanti mot nedbrytning av solstrålar (UV-strålning) och missfärgning (att plasten gulnar, denna garanti förutsätter att takskivorna monterats på rätt håll), under förutsättning att monterings- och skötselanvisning följts. Organisk påväxt orsakad av omgivande miljö omfattas ej av våra garantier. För att minska risken för organisk påväxt rekommenderar vi förseglingstejp till alla våra isolertak, finns som tillval.

Glas-garanti

5-årig garanti mot punkterad glaskassett avseende växthus med dubbelglas (glaskassett). Garantin gäller även glas avseende fabrikationsfel (vi följer planglasföreningens föreskrifter).

Aluminiumstomme – 12 års garanti avseende material- och bearbetningsfel. Gäller ej vid vindstyrkor över 21 m/s..
LED-spottar – 3 års garanti mot bearbetnings- och materialfel. Under förutsättning att monterings- och skötselanvisning följts.

Force Majeure
Xpressbygg är befriad från påföljd för underlåtenhet att fullgöra viss förpliktelse enligt detta avtal. Det gäller om underlåtenheten har sin grund i befriande omständighet enligt nedan och omständigheten försvårar, förhindrar eller försenar fullgörandet av avtalet. Befriande omständigheter är bland annat åtgärder eller underlåtenhet från myndighet, ny eller ändrad lagstiftning, konflikt på arbetsmarknaden, blockad, brand, översvämning, sabotage, pandemi, materialbrister på marknaden, transportförseningar, leveransunderlåtelse från underleverantör pga materialbrist/oväntade prishöjningar eller olyckshändelse av större omfattning.
I force majeure ingår myndighetsbeslut som påverkar marknad och produkter negativt.

Reservationer
Xpressbygg, tillsammans med våra underleverantörer, förbättrar och utvecklar ständigt våra produkter. Vi förbehåller oss därför rätten till löpande konstruktionsförändringar. Vi reserverar oss dessutom för eventuella skrivfel, tryckfel och avvikelser i färgåtergivning pga tekniska skäl. Beställningar kan komma att upphävas om varan är beställd till ett felaktigt eller orimligt lågt pris. Vi hänvisar alltid till gällande priser/kampanjpriser och vid tillfälliga fel på t ex webbsidan förbehåller vi oss rätten att makulera order som blivit beställda till ett pris som ej korrelerar med i andra kanaler marknadsförda priser/kampanjpriser.

Reklam

Du som får våra reklamerbjudanden kan naturligtvis välja bort dessa. Meddela oss på info@xpressbygg.se